A A

Menu
Home / Duofiets Linschoten rijdt al 10 jaar!

Duofiets Linschoten rijdt al 10 jaar!

Montfoort had er al een, Linschoten nog niet. Dus vond Janneke Severs het de hoogste tijd dat ook Linschoten een duofiets zou krijgen. Inmiddels is de rode fiets niet meer weg te denken uit het straatbeeld: “Duofietsen is gewoon gezellig en gezond”, zegt Janneke Severs.

In 2005 introduceerde SWOM de duofiets in Montfoort. Linschoten mocht ook gebruik maken van de fiets, waarbij bestuurder en passagier gezellig naast elkaar zitten. Daarvoor moesten de vrijwilligers eerst naar Montfoort gaan om de fiets op te halen en na gebruik weer terug te brengen. “Dat motiveerde geen enkele vrijwilliger”, legt Severs uit. Om het duofietsen ook in Linschoten te kunnen aanbieden, was dat voor de oud-coördinator van Rode Kruis Linschoten een reden om voor het dorp een eigen fiets te willen regelen.

De eerste jaren van de duofiets, die nu ruim tien jaar in gebruik is, kwam het animo voor duofietsen langzaam op gang. Net zoals bij het rolstoelwandelen, een activiteit die eveneens door Severs in het leven werd geroepen, moesten Linschotenaren volgens haar wennen aan het idee. Rolstoelwandelen en duofietsen in Linschoten was in het begin een Rode Kruis activiteit. In 2017 werd het duofietsen overgenomen door SWOM. “Het wagenpark duofietsen bestaat nu uit twee exemplaren die rijden onder de vlag van SWOM. Dat het nu zo populair is, is te danken aan Pieter van Vlaardingen, die zijn schouders onder de activiteit zette” aldus de initiatiefneemster.

Donaties
Het geld voor de fiets met elektrische ondersteuning, die destijds zo’n 6000 euro kostte, sprokkelde de geboren en getogen Linschotense met hulp van bedrijven en instanties bij elkaar. “Door donaties van het Rode Kruis, SWOM, Rabo Stads- en Dorpsfonds, P.A. Severs handel in grond en klei en de verleden jaar opgeheven Stichting Gezondheid en Welzijn Linschoten kon een duofiets in de dorpskleur worden aangeschaft. Toen de rode fiets intensiever werd gebruikt, bleek de enkele accu niet meer te voldoen”, vertelt Severs. “Dankzij de Stichting Oud Montfoorter Korfbal is de enkele accu vervangen door twee nieuwe accu sets. Zo kan er ’s morgens en ’s middags mee gefietst worden.”

Twee duofietsen
“Inmiddels is de sportieve activiteit een begrip. Het afgelopen seizoen werd er maarliefst 217 keer gefietst”, vertelt duofiets coördinator Pieter van Vlaardingen. Hij stelt dat er nog steeds vrijwilligers gezocht worden om een fietstochtje te maken met mensen die dat zelfstandig niet meer zo goed kunnen. “We hebben nog acht vacatures om dagdelen in te vullen. De passagiers fietsen nu met een vaste begeleider. Ook in de weekenden kan gebruik gemaakt worden van de fiets. In principe kan er het hele jaar door worden gefietst.”

Medemens
Zelf fietst de coördinator ook, als één van de 14 vrijwilligers. “De reacties zijn erg positief. Mensen worden er echt blij van! Niet alleen mensen op de fiets, maar ook de toeschouwers. Zo doe je toch iets voor je medemens. Het is niet alleen de beweging, het is ook het praatje, boodschapje of kopje koffie of thee onderweg. Kortom een plezierig verzetje. Bij thuiskomst heb je iets te vertellen.” Een rondje Oudewater is bij het gros van de passagiers favoriet volgens Van Vlaardingen. “Op de brug genieten ze dan van een kop koffie met een appelpunt. Eén van de vrijwilligers was samen met zijn passagier op het terras bij café Lumière neergestreken. De passagier genoot zo, dat hij echt even in de veronderstelling was dat hij in Frankrijk op een terras zat.”

Eigen bijdrage
Voor het gebruik van de duofiets wordt sinds dit jaar een eigen bijdrage van twee euro per maand gevraagd. De fiets vraagt met regelmaat onderhoud en ook deze fiets heeft te kampen met lekke banden. “Het liefst zouden we natuurlijk gratis fietsen”, benadrukt Van Vlaardingen. “Het onderhoud kost geld. Om te blijven rijden moeten we het hebben van donaties en de eigen bijdrage, want ook de banden moeten jaarlijks vervangen worden. Ook moeten de fietsen onderdak staan. Als iemand een stukje schuur of garage over heeft waar we de twee fietsen kunnen stallen, dan zijn we daar heel blij mee”, zegt Van Vlaardingen.

Hoe werkt het?
Wilt u ook duofietsen in Linschoten? Of heeft u interesse om als vrijwilliger te gaan duofietsen? Neem contact op met SWOM voor meer informatie, T 0348-469109. U kunt vragen naar een medewerker van team welzijn. Wilt u regelmatig de duofiets reserveren, dan vragen wij een eigen bijdrage van twee euro per maand. Mensen die de duofiets slechts eenmalig willen reserveren, betalen 15,00 euro voor een dagdeel en voor een hele dag 25,00 euro. U betaalt 50,00 euro borg.

(door Sjoukje Dijkstra, tekstschrijver)