A A

Menu
Home / Welzijn / Aanschuiven maar!

Aanschuiven maar!

Maandelijks schuiven 30 tot 80 mensen aan bij het aanschuifdiner!

Stelt u zich eens voor, dat u één avond in de maand niet hoeft te koken. De tafel is mooi gedekt en een glas wijn is al voor u ingeschonken. Na de soep wordt een wildragout met Parijse aardappeltjes opgediend. U bent in goed gezelschap: naast u zit de buurman van drie huizen verderop en tegenover u een jongedame die u niet kent, maar vriendelijk knikt als u binnenkomt. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, u mag zo aanschuiven!

Het aanschuifdiner van SWOM is voor iedereen in Linschoten en Montfoort. De maaltijd trekt maandelijks zo’n 30 tot 80 gasten en het aantal is nog steeds groeiende. Het is een echte ontmoetingsplek. Willy van Cooten (70) schuift sinds enkele jaren regelmatig aan. “Ik ga elke keer naast iemand anders zitten,” vertelt ze. “Op die manier heb ik iedere keer een ander praatje.” Bovendien heeft het nog een ander voordeel: Willy brengt haar tafelgenoten ook weer met anderen in contact. “Dat kan zijn voor het ophangen van een lamp of het bijhouden van de administratie. ‘Oh, dan moet je die en die hebben!’ zeg ik dan. Ja, aan de aanschuiftafel help je elkaar!”

Over de drempel
Conny te Lintelo, medewerker van team welzijn, is blij dit soort verhalen te horen. “Dat is precies de bedoeling van het aanschuifdiner,” vertelt ze. “Het is fijn dat mensen nieuwe contacten opdoen in Montfoort en Linschoten.” Zij nodigt daarom ook geregeld nieuwe mensen uit. “En als ze het spannend vinden om te komen, dan let ik een beetje op ze zodat ze zich snel op hun gemak voelen.”

Niet te lang
Het moeilijkste moment van de avond vindt Conny als iedereen het toetje op heeft. “Dan is het eigenlijk tijd om af te sluiten, maar dan zit iedereen nog zo gezellig te kletsen, ik krijg het bijna niet stil in de zaal. Toch doe ik het altijd maar. Wie wil kan daarna nog een kopje koffie blijven drinken, maar als je een drukke agenda hebt is het ook fijn als het niet te lang duurt. Je bent voor het achtuurjournaal weer thuis.”

Generatieoverstijgend
Aan het aanschuifdiner werken per avond zo’n tien tot vijftien vrijwilligers mee. Zo ook de vijftienjarige Zep van Lieshout. Dat de meeste gasten van een andere generatie zijn dan hij, vindt hij alleen maar leuk: “Tijdens het eten ga ik gewoon bij hen aan tafel zitten. Ze reageren er enthousiast op dat ik meehelp en vragen wat voor school ik doe enzo. Het is altijd gezellig.”