A A

Menu
Home / Sociaal Team / Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling

Een kat van de buren die altijd in de tuin graaft. Een vuilnisbak die op de straat blijft staan voor de deur. Iemand die in de nacht leeft en harde muziek op heeft staan terwijl je wilt slapen. Een verbouwing die eindeloos duurt. Voor je het weet, groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten. Buren worden vreemden, of erger nog, vijanden. Herken je dit? Buurtbemiddeling bij SWOM helpt om het niet zover te laten komen. Met informatie, advies en bemiddeling komt er weer ruimte voor wederzijds begrip.

Wat kan ik zelf doen?
Ga eerst eens rustig met de buren praten. Ben je boos? Kom eerst tot rust en bedenk daarna wat je tegen je buren wil zeggen.

Hoe zeg ik het mijn buren? Gebruik zoveel mogelijk de ik-vorm. Zeg wat je hoorde/zag, wat je graag zou willen veranderen en vraag de buren om hun medewerking. Maak het liefst duidelijke afspraken met elkaar. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.

Buurtbemiddeling bij SWOM
Vind je het lastig om in gesprek te komen of loopt het gesprek op niets uit? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen. Je kunt bij SWOM terecht voor advies of voor bemiddeling. De bemiddelaars zijn vrijwilligers die getraind zijn in gespreksvoering.

Tips en advies
Wil je advies over hoe je de burenrelatie kunt verbeteren? Lokale organisaties van buurtbemiddeling hebben een landelijke website ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl. Hier kun je terecht voor algemene informatie over burenproblemen en tips voor mogelijke oplossingen. Bezoekers worden verwezen naar de dichtstbijzijnde buurtbemiddelingsorganisatie.

Heb je nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met het sociaal team. Je kunt vragen naar Mirjam Roelofsen of Chantal Kroon. Mailen kan natuurlijk ook naar sociaalteam@swomontfoort.nl

Het KRO-NCRV programma De Monitor maakte een uitzending over woonoverlast, met de focus op zaken met psychi(atri)sche problematiek. Teun van de Keuken is de presentator. Het team heeft met veel mensen gesproken, ook met medewerkers van CCV. Die interviews worden omgezet in artikelen op de website https://demonitor.kro-ncrv.nl/onderzoeken/burenoverlast

De uitzending is te zien op zondag 5 mei om 22.40 uur op NPO 2.