A A

Menu
Home / Sociaal Team / Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling

Problemen met de buren?
Buurtbemiddeling brengt buren bijeen

Harde muziek of gestamp op de trap. Een hond die voor de deur plast. Een boom die de tuin overschaduwt of een kinderwagen op de galerij. Voor je het weet, groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten. Buren worden vreemden, of erger nog, vijanden. Herkent u dit? Buurtbemiddeling van SWOM helpt om het niet zover te laten komen. Met informatie, advies en bemiddeling komt er weer ruimte voor wederzijds begrip.

Samen lossen we het op
De meeste mensen wonen prettig met hun buren. Soms is dat niet het geval en ontstaan er ergernissen of meningsverschillen. Wanneer de emoties oplopen, is het lastig om tot een gesprek te komen. Dat doet de situatie doorgaans geen goed. Buurtbemiddeling kan u helpen om de cirkel te doorbreken. Wij geven informatie en advies over hoe u burenoverlast zelf kunt aanpakken. Is dat niet voldoende, dan schakelt u onze onafhankelijke bemiddelaars in. Onder hun deskundige begeleiding denkt u samen met uw buren na over een goede oplossing.

De bemiddelaars
De bemiddelaars zijn vrijwilligers, die getraind zijn in gespreksvoering en conflicthantering. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen u en uw buren om zelf een oplossing te vinden. En als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern. Buurtbemiddeling voorkomt zo dat de ruzie uit de hand loopt.

Hoe werkt het?
Wanneer u er niet meer uitkomt met uw buren, neem dan contact met ons op voor advies of een bemiddelingsaanvraag. Wij bekijken dan of uw situatie in aanmerking komt voor de inzet van Buurtbemiddeling. Als dit zo is, komen er twee bemiddelaars bij u thuis om het verhaal te horen. Daarna gebeurt hetzelfde bij de buren. Willen jullie allebei een gezamenlijk gesprek, dan begeleiden wij dit op neutraal terrein. De ervaring leert dat het meestal mogelijk is om al in één gesprek tot goede afspraken te komen.

Heeft u problemen met uw buren? Wacht niet langer en neem contact op met de coördinator Buurtbemiddeling. De coördinator is telefonisch bereikbaar op 0348-469109 of stuur een e-mail naar sociaalteam@swomontfoort.nl