A A

Menu
Home / Welzijn / Aanbod activiteiten / SWOM vakantiereis 2019

SWOM vakantiereis 2019

Jaarlijks biedt SWOM een goed georganiseerde vakantiereis aan in eigen land voor mensen van 55 jaar en ouder*. Lijkt het u leuk om mee op vakantie te gaan, maar wilt u eerst weten wat het inhoudt? Kom dan naar de informatieochtend die een aantal maanden voor vertrek wordt georganiseerd. Bent u dan enthousiast, dan kunt u zich gelijk aanmelden. Hou de website in de gaten (nieuws en agenda) om te ontdekken wanneer de informatieochtend is. Meestal wordt de bijeenkomst in het najaar (november) gehouden. De SWOM vakantiereis wordt begeleid door twee enthousiaste vrijwilligers: Mieke Callaars, tel:0348-472128 en Nel Vlooswijk, tel 0348-472678.

Let op: Deze reis is wel bedoeld voor mensen die zichzelf goed kunnen behelpen, en dus redelijk ter been zijn.

Verslag van de SWOM vakantiereis Montfoort/Linschoten van vrijdag 24 mei t/m 31 mei 2019

Precies om 13.00 uur gingen 42 gasten en 2 begeleiders op pad richting Rijs. Onderweg even een korte stop in Linschoten om nog een 5-tal mensen op te pikken. We waren goed en wel op de snelweg tussen Woerden en De Meern, toen de bus niet meer verder kon door een technische storing. Een bus uit Almere werd opgeroepen ter vervanging en na ca 2 uur konden we weer op weg. We kwamen daardoor later dan gepland aan bij hotel Gaasterland in Friesland. Wat een avontuur! Tijdens het wachten heeft Cees Vlooswijk iedereen een lekker fris flesje water bezorgd! Heel fijn.

Alle ochtenden waren bestemd om te lezen, wandelen, spelletjes doen, grote puzzels oplossen en koffie te drinken. Zondagochtend konden belangstellenden naar de kerk in een naburig dorp. Op weg naar elke excursie reed de chauffeur elke keer een andere toeristische route. Hij vertelde over de bijzonderheden onderweg, en dat maakte de reis ook steeds leuk.

Zaterdagmiddag zijn we met de touringcar naar het museum Aldfaers Erf Route in Allingawier  geweest. Na ontvangst in een “boerderij van toen”, met koffie en een “drabbelkoek” met bonbon, kregen we uitleg over de “Uleboarden” die voor en achter op de nok van vele Friese boerderijen staan. Aan de kleur en vorm was af te leiden of het een rijke boer was met veel of weinig hypotheek etc. Daarna kon ieder voor zich het dorpje verkennen: de drabbelkoeken bakkerij, de schilderswerkplaats, het brandweerhuis; de stropershut en de palingrokerij. Op zaterdagavond vertelden twee vissersvrouwen, op de leugenbank, allerhande anekdotes uit de vroegere visserijwereld.

Zondagmiddag werd een animatieprogramma verzorgd door de dochters van de begeleidsters Nel en Mieke, samen met hun echtgenoten. De kennis over Montfoort werd grondig getest door middel van foto’s. Daarna speelden we een bingo en kon iedereen leuke prijzen winnen. Ook voor een hapje en drankjes werd natuurlijk gezorgd. Deze middag werd mogelijk gemaakt door verzekeringsmaatschappij ASR. Daarna konden de deelnemers de F1 race in Monaco volgen! Die avond werd op een groot beeldscherm een DVD van André Rieu vertoond.

Maandagmiddag werd afgereisd naar historisch Hindeloopen, met het eerste Friese schaatsmuseum. Vele eigen ijs-ervaringen van vroeger werden weer eens opgehaald. Daarna kon men op eigen gelegenheid het stadje in. Maandagavond hield Jan Tijsma een boeiende presentatie d.m.v. een klank- en kleurrijke digitale diashow, over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland, met de stadjes, dorpjes, het landschap en haar flora en fauna, in de vier jaargetijden.

Dinsdagmiddag werd een mooie, maar koude, rit gereden in het zogenaamde Gaasterlandse treintje.  We reden door een omgeving van bossen en platteland, tot aan het Sneekermeer in Balk. Die avond verzorgden Rinus en Mimi, een leuke bingo. Het was weer spannend wie er met vele prijzen vandoor zou gaan.

Woensdagmiddag konden we in een zonnig Sneek even lekker winkelen en/of op een terrasje even uit rusten. Bij het bowlen en sjoelen op woensdagavond, kwamen geen echte kampioenen naar voren, maar het was wel heel erg gezellig, waarbij ieder die fysiek kon, ook mee deed!

Donderdagmiddag gingen we naar Terhorne (aan de andere kant van het Sneekermeer), voor een twee uur durende boottocht. Gelukkig werd niemand zeeziek van de toch wel vrij hoge golven.

In de bus op de terugweg maakte Mieke bekend dat Nel na deze reis stopt als begeleidster van de SWOM vakantiereis. Ze is 8 jaar als begeleidster mee gegaan op reis. Iedereen vond het jammer maar heeft er begrip voor. Nel kreeg een cadeautje van Mieke en, iedereen had een persoonlijk woordje aan Nel geschreven. In Mariet Hoogenboom is, volgens Mieke, een waardig opvolgster gevonden. Wij hopen allemaal, dat ze een net zo betrokken begeleidster zal zijn als Nel! ’s Avonds bij het diner heeft Ria, namens iedereen, Nel en Mieke bedankt voor hun geweldige inzet en fijne begeleiding.

Donderdagavond, nadat sommige mensen de koffer al ingepakt hadden, werd door “Piet” een gezellige muziekavond verzorgd. Het was zo gezellig dat verschillende mensen spontaan een dansje waagden.

Na het ontbijt van vrijdagochtend, het afrekenen, de koffers in de bus en het afscheid nemen van de medewerkers van hotel Gaasterland, gingen we voldaan, na een heerlijke vakantie, op weg naar huis. Aan het Veluwemeer werd nog een laatste kop koffie met cake genuttigd. Omstreeks half twee waren we weer thuis.