A A

Menu
Home / Reactie op Sluiting Bloesemhof en Vlinderhof

Reactie op Sluiting Bloesemhof en Vlinderhof

SWOM betreurt de sluiting van de Vlinderhof en de Bloesemhof en begrijpt de grote zorgen en actiebereidheid die door het besluit van de Rijnhoven bij de inwoners van Montfoort zijn ontstaan.

SWOM stelt het welzijn van de inwoners van Montfoort en Linschoten in al haar werkzaamheden voorop. SWOM en de Rijnhoven zijn geen concurrenten. SWOM is namelijk geen zorgaanbieder, zoals de Rijnhoven dat wel is. De Wmo-consulenten van SWOM schrijven het advies, in samenspraak met de inwoner, voor de beschikking tot dagbesteding, zoals dat door verschillende zorgaanbieders in Montfoort en omstreken aangeboden wordt. De keuze voor een zorgaanbieder en welke dagbesteding het beste bij hen past, maakt de inwoner zelf, mogelijk ook samen met de familie. Er wordt door de Wmo-consulenten gewezen op deze keuzemogelijkheid, zoals dat in de wet Wmo is vastgelegd. Er wordt geadviseerd om bij verschillende zorgaanbieders te gaan kijken en zich uitgebreid te laten informeren om een keuze te kunnen maken.

Ook de dementieconsulent die de inwoner met dementie en zijn/haar naasten over een langere periode begeleidt, heeft hierin een adviserende rol. De inwoner bepaalt samen met hun familie welke keuze voor hem of haar passend is. SWOM verzorgt niet de doorverwijzing naar de Bloesemhof. In de Bloesemhof wordt verpleeghuiszorg aangeboden dat gefinancierd wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en niet door de Wmo. De verwijzing naar de Bloesemhof wordt verzorgd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

SWOM betreurt het feit dat er bij de inwoners van Montfoort en Linschoten verwachtingen zijn ontstaan, dat SWOM de Vlinderhof en de Bloesemhof open zou kunnen houden. Het is SWOM als gesubsidieerde organisatie niet toegestaan een private instelling te exploiteren.