A A

Menu
Home / Welzijn / Hulpvragen / Gesine kijkt verder dan ’t kofschip

Gesine kijkt verder dan ’t kofschip

Hoe je Nederlands leert met een afvalkalender
Als geen ander kan taaldocente Gesine Alkema zich verplaatsen in de vrouwen aan wie ze wekelijks Nederlandse les geeft. “Ik kwam hier zelf ook als allochtoon binnen.”

Gesine vertelt dat ze in de jaren ’80 als Duitse naar Nederland kwam vanwege de liefde. Al spoedig werd ze als nieuwe inwoner van Linschoten gevraagd om mee te helpen bij de alfabetisering van gastarbeiders die in de dakpannenfabriek werkten. Nu, dertig jaar later, geeft de lerares nog wekelijks taalonderwijs aan een groep van tien allochtone vrouwen. Ze komen iedere donderdagochtend bij elkaar in DoeMeeHuis.

Burenakkefietjes voorkomen
Voor dit werk ontvangt Gesine geen salaris. Het taalonderwijs wordt helemaal georganiseerd door vrijwilligers. Wat drijft de Linschotense om hier wekelijks tijd voor vrij te maken? “Deze dames vielen tussen de wal en het schip. Zonder deze taalontmoetingen zouden ze hun huis niet uitkomen,” vertelt Alkema. “Het niet kennen van de Nederlandse taal en gewoontes kan ook voor vervelende situaties zorgen. Ze vertellen me dat ze in problemen komen met de buren vanwege het afval dat ze aan de straat zetten. Daarom hebben we ook samen de afvalkalender behandeld. Verder is klokkijken een belangrijke. Want hoe zorg je anders dat je op tijd bij een tandartsafspraak bent?”

Ontmoeting centraal
Gesine wil de vrouwen graag wegwijs maken in Nederland. Ze noemt de bijeenkomsten daarom ook geen ‘taalles’, maar ‘taalontmoeting’. “Ik wil verder gaan dan spelling en grammatica. We sturen bijvoorbeeld samen kaartjes als iemand ziek is. Want ook dat hoort bij de Nederlandse gewoontes. En waar zet je eigenlijk het adres neer? Ik help ze bij alles op weg.”

Open sfeer in Linschoten
Alkema wil dat de vrouwen zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan het alledaagse leven in Linschoten. Over de sfeer in het dorp is ze positief. “Ik vind persoonlijk dat de Linschotenaren vrij open zijn. Er is acceptatie over en weer, ondanks de verschillen.” Een mooi voorbeeld vindt ze de Burendag. “Het lokale mannenkoor was dit jaar weggevallen en op het laatste moment kon er een Marokkaanse mannendansgroep uit Utrecht geregeld worden. De Nederlanders stonden lekker mee te swingen.”

“Ik merk dat we er als vrijwilligers in slagen om de dames een plek te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Ze worden er vrolijker van,” vertelt Gesine. “Als ik in de loop van de ochtend een lach op het gezicht van de vrouwen zie, dan vind ik dat prachtig!”

Ook een schoonmaakster moet Nederlands kunnen
Mevrouw Demirbas uit Turkije is blij met de taalontmoetingen van SWOM op donderdagmorgen. Ze is door de gemeente naar de groep doorverwezen. “Toen ik net in Nederland was, wilde ik het liefst terug naar Turkije,” vertelt ze. “Maar we bleven hier voor het werk van mijn man. Het is belangrijk dat ik Nederlands spreek, bijvoorbeeld voor mijn werk. Ik heb veel schoonmaakwerk gedaan en het is wel eens gebeurd dat bij het afsluiten van het pand het alarm afging. Als je moet bellen, is het erg moeilijk als je de taal niet goed spreekt. Nu gaat het veel beter.”