A A

Menu
Home / Welzijn / Gemeente Montfoort sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Gemeente Montfoort sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Gemeente Montfoort ondersteunt het landelijk actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Montfoort gaat het om ong. 1050 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van Ministerie van VWS. Sindsdien doen ruim 220 gemeenten en meer dan 140 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties, bedrijven en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is aan ieder van ons om door te pakken. Nu misschien wel meer dan ooit. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Eenzaamheid
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat kan komen doordat u mensen in uw omgeving mist. Maar u kunt zich ook eenzaam voelen als u mensen om u heen heeft. Eenzaamheid is vooral een gevoel. Iemand ervaart leegte en verdriet en voelt zich niet verbonden met andere mensen. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer u kunt doen voor uzelf of een ander. Herkent u de signalen

Sociaal eenzaam
Voelt u zich eenzaam omdat u weinig sociale contacten heeft? Dit heet ook wel sociale eenzaamheid. Om uw eenzaamheid te doorbreken kunt u proberen om nieuwe contacten te leggen en mee te doen aan activiteiten. Op onze website leest u welke activiteiten wij allemaal organiseren. Wilt u deelnemen aan één van de activiteiten, zoals het aanschuifdiner, de verhalentafel, de wekelijkse koffie- en/of eetmomentjes? Neem contact op met één van de medewerkers van team Welzijn.

Emotioneel eenzaam
Komt u genoeg mensen tegen, maar voelt u zich toch eenzaam? Dan heet dit ook wel emotionele eenzaamheid. U mist een bepaalde emotionele band, waar u wel behoefte aan heeft. Misschien kunt u kijken hoe u uw bestaande contacten goed kunt onderhouden en verdiepen.

Een luisterend oor
Misschien heeft u behoefte aan een luisterend oor. Gewoon om even met iemand te kunnen praten wanneer u zorgen, verdriet of problemen hebt. Maar soms kunt of wilt u uw verhaal niet kwijt aan iemand in uw directe omgeving. Bij de Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem bellen of e-mailen over wat u dwars zit. Overdag is ook de Luisterlijn Chat open.

Ouderen kunnen zich ook aanmelden bij de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Een vrijwilliger belt u regelmatig op voor een gezellig praatje of goed gesprek.

Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds doet nog veel meer om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. U kunt bijvoorbeeld meegaan met een uitje van het Ouderenfonds of bezoek krijgen van een vrijwilliger. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Nationaal Ouderenfonds.

Help een ander
Misschien woont er bij u in de buurt iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat die man of vrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie. Zulke kleine dingen kunnen voor iemand al een enorme steun zijn. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid bij anderen. U dus ook! Kijk voor meer tips en inspirerende voorbeelden op Eentegeneenzaamheid.nl.

Maar natuurlijk staan ook onze medewerkers van team Welzijn voor u klaar om u te helpen bij uw (hulp)vraag. Heeft u behoefte aan een (telefonisch) gesprek, een huisbezoek of een maatje? Neem gerust contact op via 0348-469109 of stuur een bericht naar welzijn@swomontfoort.nl