A A

Menu
Home / 't Bakkershuis / Dementieconsulent

Dementieconsulent

Dementie heb je niet alleen!

Geheugenproblemen, vergeetachtigheid, dementie?

Iedereen die ouder wordt merkt dat het geheugen wat minder goed werkt dan voorheen. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, het hoort bij het ouder worden. Toch is dementie niet alleen meer een ouderdomsziekte! Steeds vaker krijgen jonge mensen onder de 65 jaar te maken met dementie. Dit gaat dan vaak gepaard met jarenlang vage klachten die door de jonge leeftijd niet 1, 2, 3 in verband worden gebracht met dementie. Dementie wordt immers (nog steeds) vaak gezien als ouderdomsziekte.

  • Hebt u het gevoel dat er meer aan de hand is?
  • Heeft u vragen over dementie?
  • Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving?
  • Heeft u behoefte aan hulp, ondersteuning of advies?

Als er vragen en zorgen zijn over de achteruitgang van het geheugen, toenemende vergeetachtigheid of veranderend gedrag kunt u advies vragen aan de dementieconsulent. Als u of iemand in uw omgeving te maken krijgt met dementie, komt er veel op u af en kunnen er veel vragen spelen zoals hoe en waar kan ik aan informatie komen, en welke hulp is er beschikbaar? 

Blijf niet onnodig lang rondlopen met twijfels en zorgen! Dementie heb je niet alleen! Bespreek uw twijfels en zorgen met uw huisarts of neem contact op met de dementieconsulent.

De dementieconsulent kunt u adviseren en begeleiding bieden aan u en uw omgeving. De dementieconsulent luistert en denkt met u mee. Zij is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken krijgt met (vermoedens van) dementie. U kunt de dementieconsulent zien als iemand die samen met u als een soort "spin in het web" fungeert voor een langere periode. De dementieconsulent adviseert u tijdens deze periode mogelijk over het inzetten van dagbesteding. In de gemeente Montfoort wordt er op verschillende plaatsen en manieren dagbesteding aangeboden. De inwoner kiest zelf (indien noodzakelijk ondersteunt door de mantelzorger) voor de meest passende dagbesteding. De inwoner wordt geadviseerd zich goed te laten informeren door een zorgaanbieder en zo mogelijk bij verschillende zorgaanbieders te gaan kijken of de wijze en plaats van begeleiding bij hen past. De Wmo consulent schrijft het advies aan de gemeente, waarin de keuze van zorgaanbieder en het aantal uren begeleiding staat vermeld. Dit advies wordt omgezet in een beschikking. Ook als naaste, professional of vrijwilliger kunt u uw vragen stellen aan de dementieconsulent.

De dementieconsulent organiseert samen met de mantelzorgerconsulent en een grote groep vrijwilligers allerlei (groeps-)activiteiten en voorlichtingsbijeenkomsten. Wanneer deze activiteiten en bijeenkomsten gepland staan, ziet u in onze agenda. 

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden dan kunt u contact opnemen via het sociaal team of het algemeen nummer van SWOM. Ook kunt u rechtstreeks bellen met de dementieconsulent, Marjon de Jong. Zij is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8:30 uur tot 17:00 en vrijdagmorgen tot 12:00 uur via 06-40060402 of via email m.dejong@swomontfoort.nl

Mantelzorger 69 jaar van een partner met dementie: ‘Vanaf het moment dat de dementieconsulent bij ons op huisbezoek kwam, werden veel problemen helder en bespreekbaar gemaakt! Onbegrip en onderlinge irritatie werden minder door uitleg over het ziektebeeld en omgangsadviezen’. 

Dementie is (nog) niet te genezen. Met de juiste behandeling kunnen de achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Dit kan soms met medicatie. Daarnaast is er nog veel dat gedaan kan worden om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Ook is het van belang te lezen over dementie en het omgaan met iemand met dementie. Kijk voor meer informatie eens op www.alzheimer-nederland.nl/dementie/diagnose-en-behandeling