A A

Menu
Home / ‘Ik ben 41 en zorg voor mijn moeder’

‘Ik ben 41 en zorg voor mijn moeder’

Manon Jacobs is een jonge mantelzorger

“Iedere dinsdag en donderdag ben ik in Montfoort te vinden,” vertelt Manon Jacobs. “Dan doe ik boodschappen voor mijn moeder, of we gaan samen naar de huisarts. Vaak zijn mantelzorgers ouder dan ik. Ze zijn al op leeftijd en zorgen voor hun zieke partner. Maar ik ben 41 en ik zorg voor mijn moeder.”

Er klinkt geen zelfbeklag door in de woorden van Manon. Het is ook geen trots, van ‘kijk mij eens’. De jonge vrouw uit IJsselstein nam als vanzelfsprekend de zorg voor haar moeder Ans Rutges (67) op zich toen vorig jaar bleek dat zij Alzheimer heeft. Sindsdien is Manon regelmatig in contact met SWOM, Steunpunt voor mantelzorg.

Alzheimer is een ingrijpende ziekte. SWOM helpt Manon om wegwijs te raken in de belevingswereld van haar dementerende moeder. “Mijn moeder begon me steeds vaker te bellen, over dingen waar ze normaal helemaal geen problemen mee had. Ze belt dan bijvoorbeeld met de vraag wat ze aan moet trekken. Alzheimer is meer dan geheugenverlies, het is de dingen totaal niet meer overzien en dat is een angstige ervaring voor mijn moeder.”

Manon had al gauw door dat het leven van haar moeder ingrijpend zou veranderen. Ondernemend als ze is, regelde ze thuishulp en dagbesteding en ze hielp haar moeder om structuur aan te brengen in haar alledaagse leven. “Structuur is heel belangrijk voor mensen met Alzheimer,” vertelt Manon. “Ze krijgen last van angsten en waanideeën. Ik heb bijvoorbeeld op een bord geschreven hoe laat mijn moeder kan eten en koffiedrinken. Ze laat nu haar glas staan nadat ze gedronken heeft. Als ze dan niet meer weet of ze al sap gedronken heeft die ochtend, dan ziet ze haar lege glas op het aanrecht staan en dan weet ze het weer. Die structuur geeft mijn moeder iets om zich aan vast te houden.”

Als mantelzorgster heeft Manon veel steun aan Marjon de Jong, dementieconsulent van SWOM. “Marjon weet goed wat een Alzheimerpatiënt nodig heeft en kent alle instanties in de omgeving. Zij wees me bijvoorbeeld op tafeltje dekje. Mijn moeder heeft regelmatig gesprekken met Marjon en zelf zit ik daar eens per twee maanden bij.”

Doordat de jonge mantelzorgster een echt regeltype is en zelf graag dingen uitzoekt, heeft ze SWOM verder niet zo vaak nodig. “Maar als ik een vraag zou hebben, dan weet ik zeker dat ik bij SWOM terecht kan. Als ik bel, dan helpen ze me altijd verder.”

Steunpunt Mantelzorg
Een mantelzorger is iemand die langdurig zorgt voor een naaste. Een familielid, vriend of kennis heeft bijvoorbeeld een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of psychische problemen en kan daardoor niet volledig voor zichzelf zorgen. SWOM organiseert lotgenotencontacten voor mantelzorgers en informatiebijeenkomsten over bepaalde ziektebeelden. Ook kunt u terecht voor individuele ondersteuning in de vorm van gesprekken en advisering door de welzijnsconsulent.